Genkendelse og humør på Ålholmhjemmet, Hillerød

Ålholmhjemmet er noget helt særligt. Ikke kun fordi de er dygtige og omsorgsfulde med Marte Meo, Eden Alternative osv. Men de har en særlig kærlighed til vægmalerier, som de bruger i dialogen med beboerne, dialog, der løfter humøret, genkendelsen, hukommelsen.
Over flere år har jeg haft fornøjelsen at male til Ålholmhjemmet.

Indgangen – her byder den store væg med kæmpe valmuer, dyreliv og alfer velkommen til. De små alfer symboliserer nogle af de mange aktiviteter, der tilbydes på Ålholmhjemmet: Der laves fx is, bolcher, kaffe, der svømmes, synges, danses, køres rulleræs, passes høns m.m. Måske bliver man også inspireret til at synge en lille sang – forskellige figurer og symboler fra kendte sange er med på væggen.

Til hver af de seks huse (A, B, C, D, E og F) er der en venlig troldeunge, der viser vej.

På gangene er der et dejligt æbletræ som pejlemærke.
En fin 50’er inspireret pin-up i billiardhjørnet.

Hvert hus har fået sit eget vægmaleri for enden af gangen på de store glasdøre; det har givet mere ro, hyggelige snakke om genkendelige motiver.

På gangen ses den gule bus på vej til stranden – alle passagerene er malet efter villige modeller blandt beboere og personale. Mange flere ville gerne være med – så de er allerede ude at bade ved stranden – bag bussen!

I salen, hvor der både holdes fest, sammenkomster, gymnastik, musik m.m. er der malet bladranker rundt om alle vinduerne. Endevæggen har fået et surrealistisk look med skakternet græs-gulv, et madmaleri, der bryder rammerne, cafebord med kager mm. (Opleves bedst på stedet!)

To af husene har fået et dejligt træ og fugle ind på stuen – det passede lige med at der var blevet malet og så lidt bart ud. Så flyttede hvide duer og svaner ind.