To gavlmalerier i Hillerød

Begge motiver giver god stemning og handler om Hillerød og om Helsingørsgade. I de to gavlmalerier kan man gå på jagt efter referencer til Hillerød og varer, der kan findes i Helsingørsgade.  

Gavlmalerierne fortæller jeg gerne mere om i foredrag om mine vægmalerier. Er du interesseret i at arrangere et foredrag? Kontakt mig gerne.

 

Gavl 1: “Kig op” 

hedder den første gavl, malet i august 2022. Det henviser både til “kig op ad muren og se hele motivet” og også – og måske især til: “Kig op fra din mobil og se ud i verden. Kig op i Helsingørsgade, brug butikkerne.” Det er derfor damen i vinduet kigger op fra sin mobil og ser ned i gaden. Frederiksborg Slot er malet på vasen i vinduet.
Øverst oppe er malet en faux gavl og et lille rundt vindue med en rødkælk.
Nederst er malet et stort butiksvindue med varer og ydelser fra forskellige butikker og steder i Helsingørsgade. Måske genkender du også nogle af butiksejernes hunde, der også er med i billedet.

 

Gavl 2: “Kronhjorten, drabanten og dronningen”

Gavlmaleri ved Helsingørsgade 7, Hillerød

Mange skitser og overvejelser er gået forud for det endelige motiv. Enhver skitse udfordres og ændres af den kunstneriske proces, det er sådan jeg arbejder; ideer opstår, afvises, ændres igen og udvikles undervejs.

Heldigvis var der plads til kunstnerisk frihed og væsentlige ændringer blev løbende godkendt af både min kunde – foreningen Kunst & Kultur i Det Offentlige Rum – og af bygningens ejer. Mit fokus var dels at opfylde foreningens ønske om at motivet skulle kunne opleves både fra søstien og fra gågaden; at det skulle indeholde elementer karakteriske for Hillerød; og endelig at der skulle være en sammenhæng med det første gavlmaleri.

Både foreningen og jeg var opsatte på at få en drabant med i motivet, da Drabantgarden – oprindeligt oprettet af Frederik II i 1571 og gendannet i 1971  er typisk for Hillerød.

Set fra Helsingørsgade ses en dronning, hun bærer en kjole inspireret af Chr. IV’s dronning Kirstine Munk. Chr. IV byggede som bekendt vores smukke Frederiksborg Slot, hvor det øverste spir på slottet anes i det buede vindue.
På et faux tag (dvs. et malet tag) sidder så drabanten og har en lille stund med dronningen, der byder ham et æble. Æblet er valgt, da det er en symbolsk frugt. Men også som en henvisning til Hillerøds mange æbletræer – bl.a. ved rådhuset. Rundt om det buede vindue er malet en stenfrise, der foroven er toppet med kommunens logo med det lille hjerteformede åkandeblad og kronen.
På kvisten foran gavlen er malet endnu et buet vindue med udsigt til blå himmel.

Set inde fra gården ved Café København har man den bedste udsigt til den store kronhjort foran solen. Kronhjorten symboliserer at Hillerød er en del af UNESCO verdensarvsområdet med Parforcejagtlandskabet anlagt af Chr.V. Solen valgte jeg ud fra det grafiske udtryk på gavlen og så farven, der ville stå smukt til de eksisterende bygninger.

Det er helt op til beskueren at fortolke det lille scenarie mellem drabanten og dronningen. Måske er der en romantisk forbindelse, måske blot en sympati eller noget helt tredje. Men hyggeligt og venskabeligt ser det ud – der er nemlig god stemning i Helsingørsgade!

En simpel mosaik, der indikerer handel, caféer, blomster, frisører m.m. fungerer som motivets ramme ud mod slotsstien. Frisørsaks og kam er også med, da der er hele 11 frisører i Helsingørsgade.
Hyldetræet symboliserer Hillerød og er sammen med en lille rødkælk (og den obligatoriske mariehøne!) også en tråd til det andet gavlmaleri.